Občania Levoče dlžia za miestne dane a poplatky cca 827-tisíc eur

08.10.2012 Levoča

Levoča 8. októbra (TASR) – Mesto Levoča v súčasnosti eviduje nedoplatky na miestnych daniach a poplatkoch vo výške viac ako 827.000 eur. Tieto nedoplatky sa usiluje od obyvateľov, ktorí poberajú príspevky od štátu, vymôcť aj prostredníctvom Inštitútu osobitého príjemcu. Funguje to v meste už od 1. júla a v súčasnosti takto samospráva pracuje s 81 dlžníkmi.

Primátor Levoče Miroslav Vilkovský je s inštitútom spokojný a do konca roka by chcel, aby sa takto dlžoby získavali minimálne od 200 občanov. Je to však na dobrovoľnej báze, takže primátor nepredpokladá, že by takto mohla samospráva pracovať so všetkými 1100 dlžníkmi. „Tá spomínaná čiastka sa týka nedoplatkov za miestne dane, nájomné a tuhý komunálny odpad. Sme s týmto inštitútom veľmi spokojní, pretože sa nám darí plniť mestskú kasu a zároveň učíme občanov hospodáriť s prostriedkami, ktoré sú dané štátom, aby ich neminuli v jeden deň, ale tieto prostriedky sú im vyplácané v dvoch splátkach,“ vysvetľuje Vilkovský.

Inštitút začalo mesto využívať kvôli tomu, že od roku 2010 sa pravidelne znižujú podielové dane pre samosprávy, a tým aj príjem do miestneho rozpočtu. „Potrebujeme nielen zvyšovať poplatky občanom mesta, ale musíme aj efektívne vymáhať a získavať finančné prostriedky z nedoplatkov, ktoré vznikali za posledných 20 rokov,“ dodal Vilkovský. Druhým dôvodom využívania inštitútu je, že sa začali zvyšovať dlžné sumy za miestne poplatky. Zároveň chce mesto prinútiť obyvateľov, aby si plnili svoje záväzky. Zatiaľ sú ohlasy od občanov dobré, predovšetkým od tých, ktorí si svoje záväzky bez problémov plnia.

„V praxi to funguje tak, že zhruba okolo 20. dňa v mesiaci si ľudia prídu pre prvú splátku, kedy získajú 80% prostriedkov od štátu na svoje živobytie a posledný týždeň v mesiaci získajú zvyšných 20%,“ vysvetľuje primátor. Samospráva si však z prvej splátky stiahne časť dlžnej sumy, nikdy však nie viac ako 10% z príspevku. Od začiatku roka sa mestu podarilo získať od dlžníkov cca 160.000 eur, z toho však 130.000 vyšlo z troch konkurzných konaní. Levočská samospráva chce okrem toho dohliadať na občanov, aby z príspevkov, ktoré dostávajú od štátu, platili to, čo majú. Keď totiž štát príde na to, že napr. občan z príspevku na nájomné neplatí prenájom bytu, môže mu na dávku siahnuť. „Sme k občanovi bližšie ako štát, chceme dávať pozor na to, aby tie príspevky od štátu šli tam, kam majú, aby štát nemusel zakročiť takto radikálne. Nám sa tým zároveň darí získavať prostriedky, ktoré občania platia za nájomné v mestských bytoch,“ uzavrel Vilkovský.
 

Vyberte región